Hamburger z próbówki

20 lutego 2012, 16:36

Holenderski fizjolog z Maastricht University Mark Post poinformował, że jeszcze bieżącej jesieni może powstać pierwszy hamburger z próbówki. Post pracuje na stworzeniem metod masowej produkcji w laboratorium mięśni szkieletowych z komórek macierzystych. Ma on nadzieję, że w przyszłości jego wynalazek wyeliminuje potrzebę hodowli zwierząt.



HTC pokazuje dwa telefony z Windows Phone 8

20 września 2012, 09:13

HTC, niedawny lider rynku smartfonów, wyrasta na ważnego producenta telefonów z Windows Phone. Tajwański koncern, który przegrywa rywalizację z Apple’em i Samsungiem upatruje szansy dla siebie w urządzeniach z systemem Microsoftu. Co, oczywiście, nie oznacza, że ma zamiar porzucić Androida.


Luksusowe odstraszanie rywalek

31 lipca 2013, 11:53

Kobiety posługują się markowymi produktami, by odstraszyć rywalki. Za pomocą torebki Louisa Vuittona czy okularów przeciwsłonecznych Prady podświadomie komunikują innym paniom, że mężczyzna, z którym tworzą romantyczny związek, należy do nich i tylko do nich.


Żeńskie hormony odpowiadają za epidemię otyłości wśród mężczyzn?

16 czerwca 2014, 09:08

Nadmiar żeńskich hormonów płciowych może się przyczyniać do wysokiego poziomu męskiej otyłości w kulturze zachodniej - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Adelajdy.


German z roślin

8 września 2015, 05:33

Niemieccy naukowcy opracowali technologię pozyskiwania germanu z roślin. German, w formie dodatku do krzemu, jest obecnie powszechnie wykorzystywany w elektronice, od procesorów po czujniki parkowania


Tatuaż mapuje aktywność mięśni i neuronów

12 lipca 2016, 10:20

Na Uniwersytecie w Tel Awiwie powstał czasowy elektroniczny tatuaż, który pomaga monitorować aktywność mięśni i neuronów. Naukowcy sądzą, że może on wiele wnieść choćby do rehabilitacji czy badań marketingowych.


Twórcze jedzenia gięcie

26 maja 2017, 12:03

Naukowcy z MIT-u opracowali makaron zmieniający kształt w kontakcie z wodą. Dzięki arkuszom żelatyny lub skrobi płaty makaronu zwijają się w znane kształty, np. świderki.


Jęczmień nowym czynnikiem kontrastowym do badań obrazowych

9 lipca 2018, 14:29

Poszukując jadalnego czynnika kontrastowego, naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo kupili ponad 200 rodzajów herbaty, czekolady, ziół i innych produktów spożywczych. Ostatecznie okazało się, że do tego celu najlepiej nadają się prażone ziarna jęczmienia. Z pomocą światła lasera można obrazować zarówno gardło, jak i dalsze odcinki układu pokarmowego.


Tesla Model 3 stanie w szranki przeciwko hakerom

16 stycznia 2019, 13:03

Tesla jest kolejną, obok Microsoftu, Oracle'a, Adobe i VMware, firmą, która postanowiła skonfrontować swój produkt z umiejętnościami hakerów biorących udział w zawodach Pwn2Own, które odbędą się w marcu.


Sprzątanie środkami z wybielaczem może prowadzić do powstawania szkodliwych związków

3 października 2019, 05:02

W połączeniu z limonenem, który zapewnia produktom czyszczącym i odświeżaczom powietrza cytrusowy zapach, oraz światłem opary wybielaczy prowadzą do powstawania związków szkodliwych dla ludzi i zwierząt.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy